ina de jong

Wat doe je?

Ik help mensen die vastlopen, weer in beweging te komen. Dat kan zijn in een relatie, op het werk of met zichzelf. In de vorm van haptonomische begeleiding; voelbaar betrokken er zijn voor de ander, met mijn handen en mijn hart.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik ben eigenlijk altijd mijn eigen weg gegaan, genereer mijn eigen inkomen en heb nooit voor een baas gewerkt. Die vrijheid en eigen verantwoordelijkheid bevalt me.

Wie is je voorbeeld/rolmodel (heb je die?)

De eerste persoon die in me op komt is Rene Gude. Hij is in 2015 overleden. Ik bewonderde zijn mildheid, wijsheid en toegankelijkheid. Hij was filosoof, denker des vaderlands. Zoals hij met levensvragen omgaat, geeft mij moed, het kan, het is te overzien. Hij had de kunst om het leven met eenvoudige taal en beelden te beschrijven en mooie ideeën hoe met levensvragen om te gaan.

Waar ben je het meeste trots op?

Ik ben het meest trots op mijn zoon en mijn partner. Dat we zo’n heerlijk gezin vormen met zijn drie. Mijn zoon, nu 15 jaar, heeft al zoveel wijsheid en sociaal vermogen. En mijn partner is er altijd voor ons! Een heerlijk thuis!

Wat was een tegenslag/moeilijk moment? (had je die)

Vorig jaar had ik voor het eerst zorgen over mijn inkomen. Dat kende ik niet eerder. Ik was altijd vol vertrouwen: ik wist altijd wel manieren om dingen op te lossen en inkomen te genereren. Genoeg kwaliteiten en creatief vermogen. Ik maakte me nooit zorgen.

Het even slecht met mijn praktijk; er kwamen steeds minder cliënten. Ik ben de leeftijd van 50 gepasseerd en realiseer me dat ik met een vroegere professie als grafisch ontwerper, niet zomaar weer op de professionele markt kom. Daarvoor moet je actief blijven op dat vlak.

Vroeger liep het vanzelf, kwamen de dingen naar mij toe, daar hoefde ik nooit wat voor te doen. Nu dat stopte begon ik me zorgen te maken en kon er soms niet van slapen. Ik voelde me schuldig naar mijn gezin en een beetje naïef dat ik onvoldoende had gespaard, geen buffer opgebouwd.

Ik ben een cursus ondernemen gaan volgen. Ik ben zuiniger gaan leven, ik geef minder geld uit aan mooie kleren, kapper, cursussen, mooie spullen. Mijn vertrouwen groeit weer en inmiddels melden zich weer wat nieuwe cliënten, nu de economie weer wat aantrekt.

Wat is je droom? wat wil je bereiken?

Het allerliefst zou ik in een groot atelier werken, en in die creatieve omgeving mijn cliënten ontvangen. Een groot deel van de week ben ik dan bezig met schoenen maken, kleding naaien, ontwerpen, portretten tekenen, knutselen, mooie dingen maken.

En zo regelmatig ontvang ik een cliënt, met een (levens)vraag. Dan zitten we bij de houtkachel en heb ik alle ruimte en rust om er voor die persoon te zijn en diegene verder te helpen.

Heb je een tip voor andere Bedrijvige vrouwen? (of een motto)

Vooral doen waar je goed in ben en wat je fijn vind om te doen. Niet te veel richten op wat je allemaal (nog) niet zo goed kunt. Want dat houdt nooit op;-)

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bedrijvige vrouwen is een initiatief van SumPro

Neem contact met ons op

We zullen je e-mail z.s.m. beantwoorden.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?