Wat doe je?

Mijn activiteiten centreren zich rondom de kracht van verhalen en verhalen als cultureel erfgoed. Ik initieer oral history projecten onder migrantenouderen, waarin ik levensverhalen verzamel om als cultureel erfgoed vast te leggen. Daarnaast verzorg ik verhalensalons voor particulieren en organisaties. De verhalensalons worden op maat gemaakt. Een voorbeeld is de Verhalensalon rondom vrouwelijk ondernemen die ik tijdens het Bedrijvige Vrouwen Werkt event zal verzorgen. Eerder verzorgde ik verhalensalons onder migrantenouderen en hun (klein)kinderen, onder migrantenvrouwen en hun dochters en onder verschillende generaties vrouwen.  Naast deze activiteiten geef ik ook oral history interview trainingen voor wie zelf met zijn/haar levensverhaal of familiegeschiedenis aan de slag wil. Mijn motivatie om mensen aan te moedigen om hun persoonlijke verhaal te vertellen en te delen met elkaar, is dat ik geloof in de kracht van verhalen. Verhalen vertellen brengt je in contact met jezelf en wat jou definieert: met waar je uit voortkomt, wie je was en wie je bent geworden. (Durven) praten over jezelf en jouw (familie-)geschiedenis is een prachtig middel om mensen te sterken in hun identiteit en hun eigenwaarde.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik ben gaan ondernemen om mijn onafhankelijke positie als professional te behouden. Ondernemen is voor mij ook een principiële keuze: in mijn benadering staat het verhaal van de verteller altijd in het centrum. Zou ik binnen een organisatie werken, dan is het al snel de organisatie zijn die zichzelf in het middelpunt zet – zo is althans mijn ervaring.

Wie is je voorbeeld/rolmodel (heb je die?)

Als het gaat om mensen aanmoedigen om (levens)verhalen te vertellen en te delen, dan is de Amerikaanse feministe en activiste Audre Lorde toch echt wel een rolmodel. Een uitspraak die mij aanzette om met levensverhalen aan de slag te gaan, vooral met verhalen van vrouwen, is deze:  `When we speak, we are afraid our words will not be heard or welcomed. But when we are silent, we are still afraid. So it is better to speak`

Waar ben je het meeste trots op?

Als ik mensen aanzet om hun levensverhaal te vertellen of hun familiegeschiedenis op te tekenen, dan weet ik dat ik iets in beweging zet dat meestal niet meer te stoppen is. In mijn trainingen en verhalensalons zet ik meestal het eerste zetje om later, samen met familie, vrienden of gewoon met jezelf, verder te gaan met het uitzoeken van je levensverhaal of familiegeschiedenis en jezelf te sterken in je identiteit. Als je weet waar je vandaan komt, dan weet je ook beter waar je naartoe wilt.  Om het gesprek hierover bij mensen op gang te helpen, dat is waar ik trots op en dankbaar voor ben!

Wat was een tegenslag/moeilijk moment? (had je die)

Tegenslagen heb ik tot nu toe niet gehad eigenlijk. De kunst is om dichtbij jezelf te blijven, bij wat jou drijft of beweegt. Volg je hart en je intuïtie en wees oprecht in wat je doet en wat je mensen te bieden hebt, dan heb je een mooi uitgangspunt om succesvol te zijn in jouw ondernemerschap, vind ik. Authenticiteit en oprechtheid is wat mensen herkennen en meestal ook waarderen.

Wat is je droom? Wat wil je bereiken?

Mijn droom is om mijn bedrijf verder uit te bouwen met (educatieve) projecten en activiteiten rondom levensverhalen en familiegeschiedenissen – ook richting basisscholen en middelbare scholen. (Migranten-)kinderen sterken in hun identiteit door ze actief op zoek te laten gaan naar hun familiegeschiedenis en de verhalen van hun ouders en grootouders, en daarmee een dialoog op gang brengen tussen verschillende generaties: ik denk dat kinderen in deze tijd, die veelal een bi-culturele achtergrond hebben, daar heel veel aan kunnen hebben.

Heb je een tip voor andere Bedrijvige vrouwen?

It is nice to be important, but it is more important to be nice. Niet alleen jij, maar ook jouw klanten maken jouw bedrijf. Ondernemen kan een krachtige tool zijn voor vrouwen om niet alleen zichzelf, maar ook hun klanten te versterken. Dus probeer jouw ondernemerschap aan te wenden voor empowerment, bijvoorbeeld van vrouwen!

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bedrijvige vrouwen is een initiatief van SumPro

Neem contact met ons op

We zullen je e-mail z.s.m. beantwoorden.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?