Internationale Vrouwendag is voor mij persoonlijk een dag waarbij ik niet bezig wil zijn met de combinatie van werk en zorg! Als oprichter van Bedrijvige Vrouwen, moeder en eigenaar van mijn bedrijf SumPro ben ik juist op deze dag in het bijzonder solidair met mezelf. Zo begin ik deze woensdag met ontbijt met mijn jarige broer, ben ik s’ middags te vinden in een museum in Amsterdam en doe ik s’ avonds mee aan een workshop in de Nieuwe Liefde. Maar ik realiseer me ook goed dat niet iedereen die keuze heeft.

 

Vrouwelijk Ondernemerschap

Vandaag is het 8 maart en zoals je misschien wel weet is het Internationale Vrouwendag. Een dag die  staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Bedrijvige Vrouwen bewerkstelligt positieve verandering op gebied van ondernemen in het algemeen door de economische solidariteit en gunfactor voorop te stellen in plaats van de algemeen gangbare individualistische kijk op ondernemen.

Een goede dag om stil te staan bij de populariteit van vrouwelijke ondernemerschap in Nederland en in Amsterdam in het bijzonder.  Vrouwelijke ondernemers bieden de samenleving andere oplossingen voor management, organisatie en zakelijke problemen. De belangrijkste drijfveer voor vrouwelijke en mannelijke ondernemers is het gevoel onafhankelijk te zijn.  De gemiddelde vrouwelijke ondernemer heeft echter twee andere belangrijke drijfveren :

  • Onvrede met de vorige werkkring
  • Combinatie ondernemerschap-moederschap

 

 

Niet in de wieg gelegd voor onderdanigheid

Tijdens bijeenkomsten van Bedrijvige Vrouwen kwamen bovengenoemde drijfveren ook uitdrukkelijk naar voren.

Onvrede met vorige werkkring

Veel vrouwen gaven aan voor zelfstandig ondernemerschap gekozen te hebben, nadat ze hadden ervaren dat ze slecht pasten in het systeem van loondienst. Sommigen waren te eigenwijs of te eigenzinnig, anderen konden niet tegen autoritaire verhoudingen en kwamen steeds terecht in conflicten. We hebben dit samengevat als ‘niet in de wieg gelegd voor onderdanigheid’.

Combinatie ondernemerschap-moederschap

De vrouwen zagen de combinatie ondernemerschap-moederschap niet direct als een extra belasting. Ondernemen was voor een aantal vrouwen een ‘way of life’: een levensstijl waarin ‘werk’ en ‘het leven’ samenvielen.  Het ondernemen is er eigenlijk altijd, net als het moederschap. Voor een enkele andere vrouw was de combinatie ondernemen – gezin toch wel meer een belasting.  Het maakte het leven wel erg vol en hectisch, waarbij werk en gezin voortdurend door elkaar lopen, met weinig exclusieve tijd voor het gezin.

 

Kan ik dan ook mama worden mam?

De drijfveer  combinatie ondernemerschap-moederschap wil ik graag illustreren met een voorbeeld uit mijn gezinssituatie, Vorig jaar stelde ik mijn dochter (toen 6 jaar) de vraag: “Wat wil jij later worden als je groot bent?”.

Ze dacht behoedzaam na en kwam toen met het volgende antwoord: “Ik wil later de baas worden van een speelgoedwinkel want dan kan ik de hele dag met al het speelgoed spelen wat ik leuk vindt”.  En vlak daarna kwam de vraag “” Maar kan ik dan ook mama worden mam?

Dit kun je op verschillende manieren interpreteren:

  1. Ze wil later de baas worden van een bedrijf en gelooft kennelijk dat dit kan.
  2. Ondanks het voorbeeld van een ondernemende moeder is het voor haar geen vanzelfsprekendheid dat ze het eigen baas zijn en kinderen krijgen kan combineren.

Maar misschien moet ik de vraag over een paar jaar opnieuw stellen…

 

Populariteit ondernemerschap en succes

Ondanks de populariteit van  vrouwelijk ondernemerschap betekent dit niet dat elke vrouwelijke ondernemer altijd even succesvol is. Ik hoop dat een verbindend netwerk zoals Bedrijvige Vrouwen een bijdrage levert aan het succes van bedrijvige vrouwen, hoe ieder succes ook omschrijft voor zichzelf. Centraal bij ons staat (ver)binden, zichtbaar maken en versterken. Er ontstaat snel een vertrouwelijke sfeer, die na een aantal bijeenkomsten, waar je dezelfde gezichten weer tegenkomt, sterker wordt.

Waar mannen geneigd zijn vooral over hun prestaties te praten, praat je in het vrouwennetwerk ook over de dingen waar je tegen aanloopt, de hindernissen, hoe ga je verder als het tegenzit. Dat kun je zien als een stel vrouwen die bij elkaar gaan uithuilen, of je kunt het zien als een groep ondernemers die elkaar steunen, versterken en succesvoller maken.

 

Tot slot wil ik eindigen met de oproep dat er meer inspanningen moeten worden verricht om meisjes  en vrouwen aan te moedigen in de ‘wilde’ wereld van het ondernemerschap te stappen. Ze zullen ontdekken dat ze net als mannen in staat zijn om dingen te veranderen en  de wereld een betere plek te maken! Met en zonder kinderen.

 

Ook lid worden van Bedrijvige Vrouwen? Klik hier!

 

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bedrijvige vrouwen is een initiatief van SumPro

Neem contact met ons op

We zullen je e-mail z.s.m. beantwoorden.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?