Verdienmodel en ondernemingsplan, dat klinkt bekend voor Bedrijvige Vrouwen. Wijkonderneming? Dat kennen we nog niet. Buurtcoördinator Anita Schothans van stadsdeel West legt het uit tijdens de workshop Wijkondernemingen.

Het begint met vrijwilligers die naar het stadsdeel komen met hun idee, een verdienmodel en een ondernemingsplan die het maatschappelijk belang dienen. “Vrijwilliger? Verdienmodel? Hoe komen die twee dan bij elkaar?” vragen de deelnemers. Zij zijn allemaal ondernemer en willen weten hoe het geld stroomt. Ziet het stadsdeel hen als vrijwilligers of als ondernemers?

Hulp voor starters

Voor begeleiding huurde het stadsdeel Sophie Kiesouw in. Starters4Communities helpt de nieuwe wijkondernemers met de rechtsvorm (vereniging, stichting of coöperatie),  de financieringsconstructie (investerings- en exploitatiebegroting) geeft informatie over fondsen, donaties en crowdfunding en de beheersvorm (gebouw). Sophie geeft ook een voorbeeld: Een café voor ouderen mislukte omdat de ouderen de koffie niet konden betalen.

Duurzaam winstgevend

Anita Schothans nodigt de Bedrijvige Vrouwen uit om samen te werken. Het stadsdeel wil expertise inhuren en subsidiëren, voorwaarde is dat je woont of werkt in West. Een adviescommissie beoordeelt alle ideeën. Een onderneming die werkelijk wat betekent voor de buurt en duurzaam, toekomstbestendig en winstgevend is, kan rekenen op 25.000 euro die verdeeld over drie jaar besteed moet worden. Voorbeelden van wijkondernemingen zijn: horeca, zorg, (stads)landbouw, buitenbeheer, ruimteverhuur of cursussen.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bedrijvige vrouwen is een initiatief van SumPro

Neem contact met ons op

We zullen je e-mail z.s.m. beantwoorden.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?